Lukijalle

Tämä kirja kertoo vaarini kansantaiteilija Petteri Johannes Huuskosen, Pekan (1880-1975) elämäntarinan. Kun aloin koota aineistoa ja kirjoittaa, mielessäni ei aluksi ollut kerrottu tarina vaan maalaus,  pienelle pahville vesiväreillä maalattu  mustahiuksisen ja -partaisen miehen muotokuva.

Silloin kun se parasta on ollut

Silloin kun se parasta on ollut

Mies on sulkenut silmänsä. Kasvot ovat oranssinpunaiset ja paita vaaleamman sävyinen.  Maalaus on yksi monista vaarini omakuvista. Sen taakse on kirjoitettu:  ”Omakuva silloin kuin se parasta on ollut.” Maalaus on yksinkertainen ja siitä henkii mietiskeleväisyys, ehken sulkeutuneisuuskin. Mies tuntuu kuitenkin olevan läsnä kuvatussa hetkessä. Niin kuin mietiskelijä, joka on läsnä, mutta keskittynyt omaan sisäiseen maailmaansa. Katsoja jää miettimään, millaisia ajatuksia ja tarinoita suljettujen luomien taakse kätkeytyy.
Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Itäranta

Vaari 1964Valokuvassa vaari on kukkivan omenapuun alla. Hän seisoo hyvin suorana, kädet ristissä rinnalla, luomet alas luotuina. Ehkä hän katselee valkoista hiekkaa ja ruudullisia tossujaan. Kuva vie minut lapsuuteni kesiin, joita vietimme hänen luona. Näen vaarin rannassa suurien hopeapajujen alla tai matkalla saunaan. Näen hänet syömässä punaisia ja mustia viinimarjoja, jotka kasvavat runsaina terttuina. Kun vaari vielä jaksoi, hän piti rantaan, saunaan ja kasvimaalle johtavat polut puhtaina. Niiden valkoinen pehmeä hiekka pöllysi, kun juoksimme alas rantaan. Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Mathilda

Seison matalaksi kuluneella kynnyksellä ja seuraan katseellani räsymaton raitoja. Akileijan hento vaaleanpuna, lupiinin sini, tiikerinliljan oranssi ja musta ovat loimien tiukasti toisiinsa sitomia: ruusukas. Aurinko siivilöityy  sisälle ikkunoista, joita varjostavat tuuheiksi kasvaneet juhannusruusupensaat. Huoneen peräseinällä on taulu, jonka nainen katsoo alas ruohikkoon, missä kasvaa kukkia. Naisen kasvot ovat punaruskeat kuin intiaanilla, kulmakarvat ovat tummat ja hiukset nutturalla. Päällään hänellä on sininen mekko ja sinertävän valkoinen esiliina, kädessään tummansininen käsilaukku. Mathilda, Hilda niin kuin vaari vaimoaan kutsui. Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Muutto

Runopaja oli meille lapsille kesäparatiisi, minne mentiin joka vuosi linja-autolla. Luulen, että äiti ilmoitti vaarille kortilla tuloaikamme, sillä usein vaari oli vastassa jo pysäkillä, joka oli aivan talon vieressä. Joskus teimme matkan Tampereelta Ruhalaan pitkin Runoilijanreittiä höyrylaivalla, Tarjanteella tai Pohjolalla. Koko päivän kestävä laivamatka oli paitsi jännittävä myös loppumattomalta tuntuva. Oli järvenselkiä, pieniä laitureita ja kanavia. Laiva huusi matalasti laituripaikkoja lähestyttäessä, haki matkustajia ja jätti toisia. Laitureilla ja laivan kannella huiskutettiin ja vilkutettiin. Yhtenä kesänä veljeltäni lähti hammas keskellä suurta järvenselkää ja hän heitti hampaan veteen. Murolen kanavan jälkeen aloimme odottaa sitä laivan huutoa, joka merkitsi meidän olevan perillä. Jo kaukaa näimme vaarin omalla paikallaan, rinteessä suuren männyn juurella. Siinä vaari istui ja vilkutti meille, jotka olimme koko päivän matkanneet laivassa. Nyt me vuorostamme saimme jäädä laiturille vilkuttamaan, kun laiva lähti kaartamaan kohti Kautun kanavaa. Laivarannasta kuljimme mäkeä ylös ja hiekkatien yli  tuuhean syreeniaidan takana olevaan paratiisiimme.

Kuva 4: Ruhalan laivaranta (valokuva 1960-luvun alusta)

Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Ensimmäinen talvi

Talven henki katsoo hiljaa. Sataa lunta, niin että puiden ääriviivat katoavat ja äänet vaimenevat. Tuisku on ympäröinyt talon. Ikkunat ovat valottomat, portaat lumiset. Sisältä talosta kuuluu narahduksia, rapinaa. Ovi avutuu. Käsi tarttuu oven pielessä olevaan luutaan. Luuta kulkee pitkin lattialautojen syitä. Sitten se alkaa viuhtoa pitkin portaita. Ylhäältä alas. Lumi pöllähtelee ja putoaa maahan. Kun työ on tehty,  jalat oikenevat, selkä suoristuu. Vanha mies katsoo tuiskuun. Käsi huitaisee lumihiutaleita kasvoilta. Lumettomat portaat natisevat askelten alla. Käsi tarttuu ovenkahvaan, painaa sen alas, vetää oven auki. Ja uudelleen kiinni. Vielä hetki ja ikkunasta heijastuu hankeen keltainen valo.  Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Kevät

Vaari on kääntänyt maata. Saappaat mullasta painavina hän kulkee läpi kevään korkeiden salien. Ilma on täynnä laulua ja liverrystä. Tuuli tarttuu harmaan huopahatun lieriin ja lennättää sitä rinnettä alas kohti jäistä rantaa. Vähän jäykin askelin vaari juoksee sen perään, pistää hatun takaisin päähänsä, naurahtaa ja menee jatkamaan maan muokkaamista. Vettä on sadellut jo huhtikuun puolesta välin ja maahan oli sulanut pälviä. Aurinko on laskemassa ja ilmaan hiipii viileys. Aika mennä sisälle.

Porin Matti

Porin Matti

Sisällä on hämärää. Vaari sytyttää tulen Porin Mattiin, ottaa vettä ämpäristä kahvipannuun, panee sen levylle lämpiämään. Pian vesitilkka kiehuu ja hän pistää joukkoon kaksi lusikallista kahvia. Leikkaa odotellessaan siivun ruisleipää ja siihen päälle lenkkimakkaran viipaleita. Kun kahvi on hautunut ja höyryää mukissa, vaari istuu sängyn laidalle hörppimään. Hän heiluttee jalkojaan ilmassa siinä istuessaan. Sitten hän käy pistämässä valon päälle ja ottaa hyllyltä pienen punaisen kirjan. Kansanvalistusseuran kalenteri 1951.

Vaari selaa huhtikuun esiin. Tarttuu paksuun kirvesmiehen kynään ja kirjoittaa tyhjälle riville: 30 p. Ensi kylvökset. Kauniita päiviä on ollut. Veneen tervaus. Huomenna on vappu.
Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Paikkalan karvari

Vaari oli kuullut Mathildalta ja tämän sisaruksilta tarinoita siitä, miten heidän isänsä Kustaa (1857- 1912) oli asettunut Ruhalan Itärantaan. Kustaan isä Henrik Gustaf Törnbom (1821- 1867) harjoitti nahkurin ammattia Ruoveden kirkolla ja myös äiti, Maria Nikkilä (1827- 1877) Vilppulan Ala-Ajoksesta, oli nahkurisukua. Kustaa oli vasta 10-vuotias isänsä kuollessa. Äiti Maria jatkoi nahkuriliikkeen pitämistä ja meni naimisiin työntekijänsä kanssa. Myös Kustaasta tuli nahkuri. Äidiltään Kustaa sai perintönä sukanvarrellisen hopeaa. Nämä rahat pääomanaan Kustaa lähti maailmalle. Ei tosin kauas vaan muutaman kilometrin päähän Ruhalan kylään, Paikkalaan. Vaari kirjoitti kuulemastaan pienen kertomuksen ja runonkin:

Nahkurin sälli kapsutteli kerran Kautun sinistä siltaa eteläänpäin. Tultuaan kannaksen kapeimmalle kohdalle istahti ojan penkalle ja katseli luonnon lumoavaa kauneutta. Hetken hengitettyään raitista ilmaa tuli siihen tulokseen, että tähänpä pesäni perustan, jos isäntä luvan antaa…

Tämä oli alkuaivastus ja kaavailu Paikkalan karvarin nahkurinliikkeen syntymiseen. Sälli oli tuleva appeni Kustaa Törnbom, joka sittemmin muutti nimensä Itärannaksi.

Parkkeja, ammeita, lapsia ja nahkurin sällejä kuhisi Itärannan mäki muutamien vuosien perästä täytenään. Nahkurimestari menestyi hyvin ammatissaan. Mutta niin kuin aina Kustaakin kuoli jo kuusikymmenvuotiaana. Poika Kustaa otti ohjakset käsiinsä ja kehaisi sälleille, että tässä onkin sellainen Kustaa, joka itsekin nahkoja mustaa. Mutta kova kilpailu koneita vastaan masensi mieltä. Ajan aallot ankarasti löivät. Kustaa muutti Vilppulaan maanviljelijäksi ja tarjosi talonsa myyntiin. Niin jouduimme Itärannan isänniksi.
Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Pohjapiirroksia

Marraskuun pimeänä päivänä istumme tätini kanssa kerrostalokaksion keittiössä paperipala edessämme. Tarkoituksenamme on piirtää pohjapiirroksia Itärannan rakennuksista. Sellaisina kuin ne muistamme.

KUVA 8: Täti ja minä piirsimme pohjapiirustuksen

Mielessämme siirrymme Ruhalaan, Kautun kanavan tuntumassa olevalle kapealle kannakselle. Korkean mäen päältä avautuu näköala alas järvelle, itään. Tälle mäelle Kustaa Törnbom rakensi kotinsa ja karvarinliikkeensä. Ensimmäinen rakennus oli punamullanhehkuinen talo, jota kutsumme verstaaksi. Rakennuksen tien puoleisessa päässä oli kuitenkin myös asuinhuoneita, keittiö ja kamari. Sisään mentiin pienen eteisen kautta. Portaina olivat laakeat, sileiksi kuluneet kivet. Eteisestä pääsi sekä kamariin että keittiöön. Tämä oli Kustaan ja Heta-Stiinan ensimmäinen koti heidän mentyään naimisiin vuonna 1874.

Talon keskivaiheilla oli toinen ulko-ovi verstaan puolelle. Hämärässä eteisessä kohosivat jyrkät tikapuut ullakolle. Kahdesta vastakkain olevasta ovesta oikeanpuoleinen johti tilavaan nahkatupaan ja vasemmanpuoleinen suureen verstashuoneeseen.

Karisseet on seinäkalkit,
tontut täällä asustaa.
Mutta vahvat seinäpalkit
yhä pätee paikallaan.

Tämä on mun museoni,
ehken satavuotinen.
Puhki on jo puseroni,
sitä täällä paikkailen.

Rupesivat rukkasetkin
eläkkeelle tahtomaan.
Päivittäin ja monin hetkin,
vakavasti vanhetaan.

Heta-Stiinan ja Kustaan ensimmäinen lapsi, Milia Wilhelmiina, kuoli vain kuukauden ikäisenä. Sitten syntyi Sandra ja seuraavana oli vuorossa Kustaa. Täti kertoo, että pojalla oli ollut pienenä alituiseen paha silmätulehdus, johon lääkäriltäkin haettiin apua.Vanhemmat alkoivat epäillä, että rakennuksen alla virtaa vesisuonia, jotka tekevät paikan huonoksi asua ja saavat ihmiset sairastumaan. Kustaa ja Heta-Stiina päättivät rakentaa toisen rakennuksen vähän matkan päähän vanhasta. Uudessa talossa oli paljon huoneita: suuri tupa, sali, pitkänmallinen keittiö ja kolme kamaria. Itäpäädyn avokuistilta pääsi eteiseen ja sen kautta kamariin ja tupaan. Eteisestä oli ovi myös kapeaan käytävään, joka jakoi talon kahteen osaan. Käytävän molemmin puolin ovet avautuivat tupaan, keittiöön ja keskimmäiseen pikkukamariin. Jyrkät portaat johtivat vinttiin. Pohjoispäädyssä oli ruokakomero ja lattialuukku, josta pääsi kellariin. Myöhemmin talon tienpuoleiseen päähän rakennettiin lasikuisti, joka oli myös päätyhuoneessa toimineeseen postin sisäänkäynti.

Kustaan ja Heta-Stiinan aikaan Itärannassa oli paljon rakennuksia Oli liitereitä, vajoja ja varastorakennuksia. Rinteessä oli kellari ja alempana rannassa sauna. Kun vaari ja Mathilda ostivat paikan vuonna 1942, monet rakennuksista kaipasivat korjausta. Pärekatot vuotivat sateella, maalit rapisivat. Korjaustöitä rahoittaakseen vaari alkoi kasvattaa ja myydä kessua, jota kuivali päätalon vintissä. Hän teki laskelmia siitä, miten paljon päreitä ja nauloja tarvittaisiin katon korjaamiseen.

Aitanpystytys

Myöhemmin päreet korvattiin kattohuovalla. Joitain rakennuksista purettiin ja tehtiin polttopuiksi. Suuri liiteri sai jäädä mäen päälle. Talojen läheisyyteen vaari siirsi pari hirsiaittaa. Saunapolun varrelle, siihen, missä olivat olleet karvarin hiekkaan upotetut tammisammiot, vaari istutti vadelmapensaita.

 

NimetönVerstas ja vanha puoli

Verstas ja vanha puoli

Vaari runomuseossaan

Vaari runomuseossaan

Päätalo

Päätalo

 

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Jousiampuja

Verstas on mukava paikka sadepäivinä ja kovalla helteellä. Lattialla on sahapuruja ja lastuja. Seinien hyllyt ovat täynnä erilaisia naskaleita, vasaroita, meisseleitä, sahoja, hohtimia, viiloja, talttoja ja pihtejä. Kaikenlaisia nauloja on peltipurkeissa ja pahvilaatikoissa. Mitä vain kuvitella saattaa. Suuri höyläpenkki kutsuu työhön. Oma paikkansa on suutarin työkaluilla lesteineen. Löytyy verstaasta karvarinkin työkaluja ja valtavan suuri sata vuotta vanha mankeli.
Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Tupa

Maisema ikkunastaTuvan päätyikkunasta avautuu näköala järvelle. Toinen ikkuna on puutarhaan, missä kasvaa omenapuita ja on kasvimaa. Alkukesästä siellä kukkivat narsissit ja tulppaanit pitkissä riveissä.

 

 

Riippumatto

Riippumatto

Ikkunasta voi myös nähdä riippumaton, joka on toisesta päästään kiinnitetty punamullalla maalatun aitan seinää. Toinen pää on kiinni suuressa koivussa. Heti riippumaton takaa alkaa risukkoinen, jyrkkä rinne. Siellä kasvavat vihreät, vahvalle tuoksuvat ja polttavat nokkoset, joita tallottiin, kun ne kasvoivat pituutta ja alkoivat kurotella riippumatossa keinujaa.

Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Vetten yllä

Henget viihtyvät vetten yllä. Niiden on kai helppo kulkea sellaisissa paikoissa, missä on vettä. Siksi ne viihtyvät Itärannassakin, missä vain kapea kangas on esteenä kahden veden välissä. Henkien polku kulkee Itärannan halki toiselta puolelta toiselle. Saattavat henget kiertää Kautun kanavan kauttakin tai vähän matkan päässä olevan sillan alta. Mutta parhaiten ne tietysti viihtyvät kotirannassaan, nuo ennen eläneet Itärannan asukkaat. Vaikka ovatkin henkiä ja kulkevat vetten päällä, ne muistavat veneet ja sen, mihin kohtaan ne aina vedettiin rantahiekkaan. Vaarilla mahtoi alkuun olla outoa elää kaikkien näiden menneiden aikojen asukkaiden kanssa. Oppia tuntemaan vanhat polut ja venepaikat. Vaikka olihan hän kuullut kertomuksia Mathildalta ja tämän veljiltä. Joitain niistä vaari kirjoitti muistiin ja teki henget näkyviksi. Kaikesta ei kuitenkaan voinut kirjoittaa.

Liinasta ja Santerista

Liina sanoi Santerille
rakastatkos minua?
Olen aina pieni piika
rakastanut sinua.

Isä sanoi Santerille:
Aiottekos parvita?
Se on sitten sillä lailla,
miniää ei tarvita!

Kiire tuli Santerille,
toiset ootti laivassa.
Elä ole Liina kulta
pahan mielen vaivassa.

Liina sanoi Santerille:
Kohta tulen perässä…
Tämä laulu jatkuu vielä
toisessakin erässä.

Lähtörutto Ruhalassa
niin kuin saasta sakeni.
Piikasia, poikasia
lännen maille pakeni.

Länteen läksi myöskin Liina,
niin kuin kerran lupasi.
Kirjoitteli Santerille:
Tulen, pesen tupasi.

Saiko kortin Santerimme,
kukapa sen tietäisi…
Selkäsaunan teostansa
sama Santtu sietäisi.

Pakoon puikki niin kuin jänis,
ilkeä on tekosi!
Liina etsi Santeria,
sitten pääkin sekosi.

Monen pitkän vuoden päästä,
pakolainen palasi.
Itki itkut itseksensä,
salaisuuden salasi.

Sama taivas kattonansa
Liinan sekä Santerin.
Kumpikin jo kummun alla
nukkuu rauhan tunnelmin.

Tarun kertoi kerjuumummu,
lienee totta nimet vaan.
Liinaa sekä Santeria
tuskin enää muistetaan.

(Runoja Ruovedeltä, monet palat Paikkalasta 1966)

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Postinranta

Itäranta on kapealla kannaksella, jonka toisella puolen on Ruhalan laivaranta. Sinne ovat saapuneet höyrylaivat Tampereelta vuodesta 1858 asti. Ensimmäinen höyrylaiva oli Ahti, joka liikennöi väliä Tampere – Ruhala. Matka kesti kymmenen tuntia. Vuosien myötä tuli uusia laivoja: Ilmarinen ja Storfursten Wladimir, Tampere, Mänttä ja Aune-laivat ja vihdoin Tarjanne ja Pohjolakin. Laivat toivat mukanaan postia. Kun Kauttu perattiin ja tehtiin kanava vuonna 1863, laivat pystyivät matkaamaan Virroille asti.

Ruhala oli ollut keskeinen paikka postinkuljetuksessa 1700-luvulta asti, sillä siellä oli kestikievari, mistä postitalonpojat hakivat Vaasan suuntaan menevän postin. 1890-luvulla nämä hollikyydit lopetettiin ja tilalle tuli urakkapostikuljetukset. 1920-luvulla alettiin postia kuljettaa myös autolla, vaikka hevoset ajoittain olivatkin huonojen teiden vuoksi käytössä. 1950- ja 1960-luvulla linja-autot olivat yleensä postiautoja, jotka pysähtelivät jättämään matkan varrella postia. Postiauto oli meillekin tavallisin kyyti Ruhalaan. Orivedellä linja-auto pysähtyi vähän pidempään, siellä saatiin jäätelöä tai limonadia, juostiin aseman vessaan. Eväitä oli matkassa. Äidillä oli matkoilla tapana pitää meidät jännityksessä syöksymällä lyhyidenkin pysähdysten aikoina ostamaan jotain virkistystä meille. Me pelkäsimme hänen myöhästyvän autosta. Kerran hän tavallista kuumempana hellepäivänä säntäsi linja-autoaseman lähellä olevaan vaatekauppaan ostamaan hellevaatteita. Itse olin autoissa huonovointinen ja muistan vieläkin kuuman postiauton tuoksun, johon sekoittuivat hien, penkkien, tupakan, bensan ja joskus oksennuksen haju.

Ruhalaan perustettiin postipysäkki vuonna 1900. Pitkiä aikoja postia hoidettiin Itärannassa: lahdenpoukamaa onkin kutsuttu postin rannaksi. Postin hakijoiden oli helppo vetää vene siellä maihin. Itärantalaiset olivat monien vuosien ajan postinhoitajina, viimeisenä Mathildan siskot Elli ja Betty, jotka pitivät postia vanhassa rakennuksessa. Kun postiin tuli uusi hoitaja, siirrettiin postitoimisto uuden rakennuksen saliin, joka oli parempikuntoinen. Siellä posti oli vielä minun lapsuudessanikin. Suuressa huoneessa oli asiakastiskin lisäksi pöytä, jolla olivat vaa’at ja punnukset ja sitten oikein iso pöyrtä, jossa posti lajiteltiin. Suurilokeroiset hyllyköt ja kassakaappi kuuluivat myös varustukseen. Postissa oli tuoleja siellä kävijöille. Vasta 1960-luvun puolen välin jälkeen posti muutti uusiin tiloihin Viitasaloon. (Koukkula 1967, 242, 259- 260, TYKL 1563, s. 478- 483.)

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Keittiö

Pitkässä ja kapeassa keittiössä on vain yksi ikkuna ja sekin pohjoiseen. Varjot lymyävät huoneen nurkissa. Aurinkoisena päivänä on mukava pitää salin ovea auki. Sieltä tulvii lämpöä ja valoa keittiöön. Valokiilassa leijuvat miljoonat pölyhiukkaset. Valo yltää räsymattoon asti, mutta pitkän pöydän ääreen se ei jaksa. Häthätää maltamme istua pöydässä ruoka-ajan. Onneksi pöytälevyn alla on toinen taso, jonne on koottu kaikki vanhat Seurat, Viikot ja Avut.

KUVA 18: Keittiön hämärässä (valokuva)

Keittiössä on puuhella, jota harvoin käytetään kesällä. Ruoka ja vesi keitetään pienellä nurkassa olevalla kaasuliedellä. Kaasupullon vieressä on lappu: Muista sulkea kaasuhana. Kaasu palaa kohisten ja siniset liekit nuolevat kattilan kylkiä. Tiskit kannetaan alas rantaan ja pestään järvessä. Hiekalla saa helposti puhtaaksi rasvaisetkin astiat. Pienet kalat uivat vikkelästi pyydystämään ruokamuruja.

Mathilda oli kertonut tyttärelleen, että joskus hänen lapsuudessaan keittiössä saattoi olla 30 henkeä syömässä. Perhe oli iso ja syömässä kävivät myös nahkuriverstaan työntekijät. Silloin oli keittiössä lämmin. Nyt tuntuu aina viileältä. Lattialla rahisee hiekka, jota kulkeutuu jaloissamme, kun juoksemme rannasta sisälle.

Vaarin muuttaessa Itärantaan oli posti vanhassa talossa, missä asui myös siirtokarjalaisia. Päätalossa asuivat vaarin lisäksi Mathildan naimattomat siskot: Elli ja Kurun postista eläkkeelle jäänyt Betty. Sitten vaari otti päätaloon vuokralaiseksi eläkkeelle jääneen opettajan, jota kutsui Muumioksi, kun nainen oli niin kolhon näköinen. Hersyvällä huumorintajulla varustettu Muumio asui keskellä taloa olevassa pikkukamarissa. Bettyn valtakunta oli salissa ja Elli oli majoittunut käytävän loukkoon, vintin portaiden alle. Vaari oli kotiutunut itäpäädyn kamariin. Vaarin ja kolmen naisen yhteiselo ei sujunut mutkitta. Muumion ja Bettyn tempperamentit eivät sopineet yhteen ja yhteisen keittiön käyttö johti kattila- ja sanasotiin. Vaari pystytti pahvista väliseinän ja jakoi keittiön kahteen osaan: Toinen puoli oli varattu hänelle ja Muumiolle, toinen Bettylle ja Ellille. Yhteisasuminen ei jatkunut pitkään. Kun karjalaiset lähtivät, Elli pääsi asumaan vanhaan taloon. Muumiokin muutti pois ja Betty rakensi itselleen mökin alemmas rinteeseen.

Vanhan kaapin
komeroista,
löydän aina
yhtä, toista.

Näpöstelen
jotain näistä,
pätkityistä
langan päistä.

Keitän keiton
akanoista.
Puuron silmä
onkin voista…

Kevätmahla
maistuvaista,
nyt ja ennen
samanlaista…

(Kevätmahlaa, 3.)

Vanhollinen

En kosi koneita,
vaan itse pesen käsin.
Niin, itse pesen käsin,
jos vaikka päälle, läsin.

Ja nykäsehan nyrkilläs,
jos johtovettä kosin.
Se lähellä on tosin,
mut haisevata osin.

On lähdevesi parasta
sen sanoa mulle saisin.
Jos onkin matka pisin,
juon vettäs monin lisin.

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Bettyn rakkausjuttu

”Oli sekin rakkausjuttu”, kuulen tätini tokaisevan puhelimen toisessa päässä. Hän on muistanut Betty-tädin ja tämän kosijan. ”Jokin siihen sitten tuli väliin: Lähtivät Tampereelle kihloja ostamaan, mutta Betty tuli yksin takaisin. Ilman sormusta. Mikä siihen tuli”, pohtii tätini sadan kuudenkymmenen kilometrin päässä. Minäkin alan miettiä, mikä juttu se oikein on voinut olla. Olisiko ollut toinen nainen vai… ”Vai ryyppäsikö mies”, jatkaa tätini kesken jäänyttä ajatustani.

Betty eli yksin postineitinä, eikä mennyt koskaan naimisiin. Vaikka olisi ottajia ollut, tietää tätini. Bettystä oli sanontakin: Pyöreä ja nätti kuin Itärannan Betty. Mutta Betty eli yksin. Eräänä päivänä Bettyn kosija palasi. Mies oli omalla tahollaan mennyt naimisiin, jäänyt sitten leskeksi. Ja palasi kosimaan Bettyä. Mutta Betty totesi: ”En minä taida, kun en minä enää oikein kuulekaan.”

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti

Posti-Elli

Bettyn kuoltua Elli muutti asumaan siskonsa mökkiin. Sieltä ovenraosta hän huutelee meille kesävieraille tervehdyksensä. Joskus hän kutsuu meidät sisälle mökkiin. Se on jännittävää, vähän pelottavaakin. Elli-täti tarjoaa lapsille vanhoja joulupiparkakkuja ja mehua. Aikuisille hän keittää kahvit. Sisällä mökissä on valtavasti tavaraa, vanhoja lehtiä ja kirjoja, vaatteita. Monien vuosikymmenien hajut ovat piintyneet seiniin, huonekaluihin ja Elli-tätiin.

Elliä pidetään vähän hupsuna. Tuvan valokuva-albumissa hänestä on kuva, jossa hän katsoo kujeellisesti pää kallellaan kameraan. Kasvoissa ei ole rypyn ryppyä. Nyt Elli-täti on melkein kuin noita-akka, harmaat hapsottavat hiukset, suuri luomi leuassaan. Ja nauru – se ainakin on noita-akan käkättävää naurua. Joskus hän laittaa päänsä kallelleen, nauraa ja sanoo olevansa Venäjän tsaarin eloonjäänyt tytär Ananas. Meistäkin se on hassua, mutta emme uskalla nauraa.

Tallennettu kategorioihin Laulaen halki elämän | Jätä kommentti